sobota 04.09, godz. 12:00

Dam Ci nauczkę! – o jedzeniu

Co jada się w różnych częściach świata? – spotkanie z Bartkiem Kieżunem

sobota, 4 września, godz. 12.00

Warsztaty dla dzieci 8+

Wstęp wolny!

Informacje i rezerwacje: pr@liberglob.pl

Wracamy po wakacjach z cyklem edukacyjnym „Dam Ci nauczkę!”. Tym razem zapraszamy na smakowite spotkanie z Bartkiem Kieżunem, dziennikarzem i blogerem kulinarnym, miłośnikiem podróżowania i jedzenia. Będziemy mieć też przewodnik papierowy – to świetna książka Aleksandry i Daniela Mizielińskich i Natalii Baranowskiej „Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu”. Zapraszamy w kulinarną podróż!

GOŚĆ:

Bartek Kieżun znany także jako Krakowski Makaroniarz jest dziennikarzem i blogerem kulinarnym.

https://www.facebook.com/KrakowskiMakaroniarz/

https://www.instagram.com/krakowski_makaroniarz/

Podróżuje, fotografuje, gotuje (specjalizuje się w kuchniach śródziemnomorskich), prowadzi warsztaty kulinarne, bierze udział jako juror w konkursach kulinarnych. Współpracuje z magazynem KUKBUK. Pisze książki podróżniczo-kulinarne. Wydał „Italię do zjedzenia”, „Portugalię do zjedzenia”, „Stambuł do zjedzenia”. Miłośnik makaronu pod każdą postacią.

PROWADZĄCA:

Ewa Stanek-Misiąg jest dziennikarką, pracuje w portalu Medycyna Praktyczna, wcześniej przez większość zawodowego życia była związana z radiem, w RMF Classic prowadziła magazyn o książkach. Mama dorosłych synów, Jana i Jerzego. Od czasu do czasu opiekunka kotki młodszego syna, Manuli. Miłośniczka podcastów, przy których robi skarpetki na drutach. Nie je mięsa. Ćwiczy pilates.

KSIĄŻKA:

Aleksandra i Daniel Mizielińscy, Natalia Baranowska, „Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu”

W tysiąc smaków dookoła świata! Wielka wyprawa tropem dań, przypraw i składników z pięciu kontynentów w efektownym albumie pełnym ciekawostek i smakowitych przepisów.

Skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki?

Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w Nigerii?

Jak własnoręcznie przygotować wietnamski naleśnik, brazylijskie pralinki albo węgierskie leczo?

Ta apetyczna książka zabierze was w wielką podróż śladami smaków, potraw i składników, z których się je przyrządza. Odwiedzicie w niej 26 krajów ze wszystkich kontynentów, a na efektownych ilustracjach Aleksandry i Daniela Mizielińskich zobaczycie marokańską ucztę, pływający wietnamski targ czy argentyńskich gauczów. Poznacie najróżniejsze przysmaki i przeczytacie o ich barwnych losach. Przekonacie się, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało. I dowiecie się, jak przyrządzić proste i pyszne dania ze wszystkich stron świata.

Każdy rozdział poświęcony jest jednemu krajowi. Znajdziecie w nim mnóstwo ciekawostek o charakterystycznych składnikach, potrawach i zwyczajach, a także dwa łatwe do wykonania przepisy. Wyszukiwanie ciekawych informacji ułatwi spis treści, indeks oraz oś czasu, przedstawiająca najważniejsze wydarzenia i odkrycia kulinarne.

Album poprowadzi was przez kuchnie następujących krajów:

Europa: Francja, Grecja, Hiszpania, Niemcy, Norwegia, Polska, Rosja, Węgry, Włochy; Ameryka Północna i Południowa: Argentyna, Brazylia, Meksyk, Peru, Stany Zjednoczone; Azja i Oceania: Chiny, Indie, Indonezja, Iran, Izrael, Japonia, Turcja, Wietnam; Afryka:Egipt, Etiopia, Maroko, Nigeria.

Projekt „Chodzi o czytanie! Spotkania Pod Globusem” dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.

Partnerzy: Kraków Miasto Literatury UNESCO, Książki kupuję kameralnie

Patronaty medialne: Radio Kraków, Literacka Kavka, MiastoDzieci.pl

Bieżące

Ubiegłe

2021

2020